Binnenkijken in de Gite
Wie heeft er niet ooit gedroomd van een huisje in het buitenland? Of heeft tijdensde vakantie in de etalage bij de lokale makelaar gekeken? Je zag het zo voor je: een mooie zomer- avond, een lange tafel vol familie en vrienden, vrolijk rondrennende kinderen en de rosé werd weer eens bijgeschonken. Om dan snel te beseffen dat het idee onzin was en onbe- reikbaar bovendien.
16565
post-template-default,single,single-post,postid-16565,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-18.0.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Binnenkijken in de Gite

We hadden een droom

Een mooi, authentiek vakantiehuis op het Franse platteland. De zoektocht naar die droomplek verliep aanvankelijk, mede door ons strakke budget, wat moeizaam. Veel bezichtigingen, nog meer kilometers, enkele pareltjes. Vooral veel bouwvallen, ruïnes en misbaksels. Ook soms mooi en inspirerend, maar niet voor ons. Was dit wel een goed idee? Toch wel. Na anderhalf jaar vonden we ‘ons’ huis. Het had een tiental jaar leeggestaan, maar we zagen door het onkruid en de rommel, het potentieel. We fantaseerden meteen over de indeling, de kleuren, de tuin, de oude meubels die we gingen zoeken… Kortom, alles was al ingericht voor we de eerste muur sloopten. De realiteit duurde iets langer. Dat is op zich niet gek bij het verbouwen van oude huizen, maar dit klusje duurde écht veel langer dan gedacht. Een paar jaar langer.


Heen en weer

De verbouwritten en klusvluchten van Nederland naar La France waren niet meer te tellen. De tochten naar de bouwmarkten al helemaal niet meer. We weten nu wat klussen betekent bij min vijf én bij veertig graden. We kennen nu de Franse klustermen en de lokale bouwvakkerstaal. We zien de mooie en moeilijke momenten in de prachtige vloeren en muren. We voelen bij sommige kamers de opluchting, de trots, de frustratie en de tranen.

Vier lange jaren

Meer dan vier jaar na het zetten van onze handtekening kunnen we eindelijk zeggen dat onze boerderij Maison Mayet helemaal klaar is. Het is ook opvallend hoeveel van die kamers, kleuren en meubelstukken overeenkomen met onze ideeën van die eerste maanden. ‘Het plan’ heeft blijkbaar wonderwel gewerkt als we het uiteindelijke resultaat zien. Er waren momenten dat we daar wel eens aan gingen twijfelen. Dat blijkt nu ongegrond. De echte realisatie kwam onlangs, met het nemen van de foto’s van ons huis. Die laten eerlijk zien hoe alles, voor ons, op zijn plek is gevallen. Hoe alles ‘klopt’. Iets wat we niet altijd meer opmerkten als we door het huis liepen om te klussen.

Oud op oud

Deze buffetkast vonden Tom en Cynthia in de oude schuur van het huis. Hun advies: Niet schrikken, veel kan gered worden. Ze timmerden een nieuwe, stevige onderkant en Cynthia schilderde de kast met groene krijtverf en gaf ‘m opnieuw een verweerde look met zwarte wax.

Een oude staldeur

Een oude staldeur kreeg een decoratieve functie: We vonden ‘m in de schuur en omdat hij te kort was om zo te gebruiken, hingen ze ‘m op met een degelijk railsysteem van het merk Caujolle. Sfeervol!

Tegels vs. hout

Het bekende dilemma: kiezen we voor een houten vloer of zijn tegels praktischer? De redenering van ons: deze kamer is met de tuin verbonden via twee grote openslaande deuren. Over deze vloer wordt vaak met vuile laarzen heen gewandeld, dus tegels waren de meest praktische keuze. “Nu al blij mee!”

“De verschillende tinten groen
bij elkaar zorgen voor rust en
eenheid in de woonkamer”

“Donkere tinten doen slapen
en zorgen voor sereniteit
in de slaapkamer”

DIY-hoofdbord

Prachtig toch, zo’n hoofdbord in brocante stijl? Antieke eiken louvreluiken doen dienst als hoofdeinde en geven de hele kamer meteen charme en gezelligheid. Mix and match nieuwe meubels met stuks met een verweerd kantje.

fotografie: Cynthia Abma en Peter Baas
zaterdag, 15 oktober 2022

Bron :
www.ariadneathome.nl