De leukste Franse rommelmarkten
Wie heeft er niet ooit gedroomd van een huisje in het buitenland? Of heeft tijdensde vakantie in de etalage bij de lokale makelaar gekeken? Je zag het zo voor je: een mooie zomer- avond, een lange tafel vol familie en vrienden, vrolijk rondrennende kinderen en de rosé werd weer eens bijgeschonken. Om dan snel te beseffen dat het idee onzin was en onbe- reikbaar bovendien.
16373
post-template-default,single,single-post,postid-16373,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-18.0.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

De leukste Franse rommelmarkten

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten twee jaar geleden een oude, vervallen Franse boerderij. De enorme verbouwing is nog steeds aan de gang en levert heel wat smaakvolle anekdotes op.

Een van de favoriete bezigheden van Cynthia en Tom tijdens een zomer in Frankrijk: brocante-jagen. Ze proberen er altijd zo non-toerist mogelijk uit te zien en te klinken. De prijs gaat snel omhoog met een vraag naar het begeerde item in het Engels of met een net iets te chique  zomeroutfit aan. Ze vertellen alles over schatjagen op lokale marktjes in hun column in editie 8, die vanaf dinsdag 28 juli in de winkel ligt en online verkrijgbaar is. Hier delen ze alvast hun favoriete markten en hun meest bijzondere vondsten! 

Wat zijn jullie favoriete brocantemarkten?

Charroux, L’Isle-sur-la-Sorgue, Evaux les Bains, Lille/Rijsel en Tongeren (België). Dit zijn allemaal vrij grote markten, die door de hele stad verspreid zijn. Op de markt in L’Isle-sur-la-Sorgue in de Provence komen we al jaren. Alles waar je naar op zoek bent vind je hier. Helaas vaak voor de hoofdprijs, maar dan is het een sport om daar niet meteen aan toe te geven en er vertrouwen in te hebben dat je het ooit nog eens ergens anders tegenkomt voor minder. In L’Isle-sur-la-Sorgue zitten ook vele permanente antiekwinkels. Alleen al om inspiratie op te doen, is het een fijne plek om naartoe te gaan.

Wat zijn jullie mooiste vondsten?

We zochten al jarenlang een oud smeedijzeren openhaardrooster, maar vonden ze vaak te duur. Tot we er eentje zagen die qua afmetingen en prijs perfect was. De verkoper vroeg er vijf euro voor! Hij had geen zin meer om het loodzware ding aan het einde van de dag mee naar huis te sjouwen. Maar ook: een ‘nieuwe’ Jieldé lamp in originele jaren ‘60 kartonnen verpakking. Heel erg blij mee! Een tijd geleden hebben we een oude Empire spiegel in een vaalgroene kleur op de kop getikt op een marktje. Perfect voor boven de openhaard. Andere vondsten zijn: metalen onderzetters, servies, kommen en een prachtige, oude, glazen stolp. Op mijn Instagram staan onder ‘Interiorstyling ‘ vele foto’s van de brocantemarkten en onze vondsten.

In de column noemen jullie enkele ‘spelregels’ om voor een goede prijs te slagen op een markt. Een van jullie tips: een verlanglijstje maken. Vertel!

Om niet helemaal gek te worden en overzicht te houden in de ‘brocante overvloed’, maken wij tegenwoordig een verlanglijstje. Daarop staan meubels en accessoires die we graag aan onze gîte willen toevoegen. Schrijf op het lijstje ook de gewenste afmetingen van een meubel of wat je ook zoekt. Neem een rolmaat mee naar de markt, maar ook genoeg eigen tassen en kleingeld. De prijzen op een rommelmarkt zijn onderhandelbaar, althans meestal… Iets moois gevonden? Vraag jezelf eerst af hoeveel je er voor over hebt en ga dan pas onderhandelen. We spreken beiden goed Frans en dat helpt uiteraard ook. Dan kun je een praatje maken met de verkoper en daar komen hele leuke gesprekken uit voort.

Is er een website waar de markten in jullie regio te vinden zijn?

Op Brocabrac en vide-greniers.org zijn veel markten per regio te vinden. Verder is het altijd goed om de lokale kranten in de gaten te houden. Daar staan de aankondigingen in van kleine marktjes. Of een markt écht leuk is blijft een gok. Of je vindt er alleen maar kramen met kinderkleding en speelgoed óf er ligt ineens de helft van je verlanglijstje!


28-07-2020

Bron :
www.ariadneathome.nl